NY STUDIE: Olivolja - bra smörjmedel för hjärtat!

Olivolja - bra smörjmedel för hjärtat

Hälsonyttan med olivolja är vida känd. Men oljan är även bra som smörjmedel för ett hjärta i behov av extra energi. Det visar en ny amerikansk studie som får positiv respons från svensk expertis.

Olivolja kan hjälpa personer med hjärtproblem och bidra till att hjärtat använder kroppsfett som bränsle. Det är slutsatsen av studien som gjorts vid University of Illinois i Chicago.

Under arbetet har forskare utlöst hjärtsvikt hos råttor. När råttorna sedan fick ett tillskott av oljesyra, som bland annat finns i olivolja, såg forskarna en tydlig förbättring i hur hjärtat pumpade blod.
"Vi såg en omedelbar förbättring och det här ger ännu mer bevis för att konsumtion av nyttiga fetter kan få en betydande effekt på hjärthälsa även efter att ett sjukdomsförlopp har inletts", säger studiens författare E. Douglas Lewandowski i ett pressmeddelande.

Passande pusselbit

– Det här är ju experimentell djurforskning men pusselbiten passar in i ett snabbt växande kunskapsområde. Det är verkligen frontlinjeforskning, jättespännande, och jag tror studien kommer att få stor uppmärksamhet, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet.

– Hjärtat är ju en muskel och behöver precis som andra muskler näring för att kunna jobba, till exempel fett. I en sviktande hjärtmuskel blir fettomsättningen försämrad och det blir en ond cirkel. Det man gjort är att tillföra oljesyra och hjärtat blir bättre på att tillgodoräkna sig energin och hjärtmuskeln fungerar lite bättre, säger hon.

Lite olivolja

Problemet för svensk del är att relativt lite olivolja konsumeras, i snitt omkring en liter per person. Det kan jämföras med till exempel Italien där det årligen går åt cirka 15 liter per person.

– I fjol kom en internationell genomgång om hur mycket omättade och mättade fetter man konsumerar i olika länder. Där låg Sverige inget vidare till och en av de viktigaste sakerna man lyfter fram i de nordiska näringsrekommendationerna är att inte vara rädd för fett, men välj rätt sort. Det här är ytterligare en pusselbit som stödjer sådant kostråd, säger Mai-Lis Hellénius.

TTTidigare nyheter


SNABB LEVERANS!

Leverans inom 2 dagar!!

Några kommentarer

Nacka: Tusen tack för att ni är så otroligt serviceminded! Ska rekommendera er till alla jag känner!

Några kommentarer

Klass 8A Rättviksskolan:”Vi är nöjda med försäljningen, men så här efteråt insåg vi att klassen kunde sålt fler! Därför skall vi sälja denna produkt igen! Väldigt lättsålt, säljer sig själv om man som förälder tar med till jobbet!"

Senaste nytt

2018-11-30 ExtraPengs bidrag till ett hälsosammare liv heter ”Casale Paradiso”.
Byt ut värmemanipulerat fett som margarin mot kallpressad olivolja! Kanske också minska på ditt intag av produkter som innehåller mängder med socker?

Läs mer

Visste du att

En jumbojet använder ca 15000 liter bränsle för att lyfta.

Dagen i historia

Idag - Söndagen den 18 April 2021
Valdemar Volmar

1808 - Svenska armén vinner slaget vid Siikajoki.
Design & CMS av Webzoo AB